Nedan är uppgifter som saxats från Husartroppens i Malmö hemsida.


En minnessten i Alnarp.

Minnet av Kronprinsens husarregemente manifesteras av ett antal minnesstenar och minnestavlor samt ridhuset på Drottningtorget i Malmö. En vacker minnessten står i Malmö, i Hylliekroken, på Limhamnsfältets nordligaste del. En prydlig minnestavla finns uppsatt på Kronprinstorget, på platsen för regementets andra husarkasern i Malmö. I Bonarp, där regementet samövade med K 5, K 6, I 24 och A 3 om somrarna, finns två vackra minnesstenar. I Bornhöft, inte långt från Kiel i norra Tyskland, finns invid kyrkan en prydlig sten, som minner om det skånska kavalleriets stora seger över danskarna den 7 december 1813. Kronprinsens husarregemente, K 7, var värvat och fick förtroendet att gå i täten för det svenska anfallet och gjorde så med stor framåtanda, hänsynslöshet och precision.

I Alnarp, mellan Lomma och Arlöv, vid den gamla landsvägen Malmö - Landskrona, står undanskymd ytterligare en minnessten. Den kan vara svår att hitta, men om man kör in just bakom gård, fortsätter mellan gårdens byggnader, finner man stenen invid fältet som breder ut sig mot söder. Marken ägs av Lantbruksuniversitetet i Alnarp, med vilket K 7 Kamratförening har ett gott samarbete.

Stenen, granit, är enkel och smakfull. Den är inhägnad av en grov järnkätting, av samma konstruktion som vid en av minnesstenarna i Bonarp. Texten på stenen lyder: ”HÄR STUPADE ÖVERSTE E. af SANDEBERG CHEF FÖR KRONPRINSENS HUSARREGEMENTE DEN 19 NOVEMBER 1920 UNDER JAKTRITT.”

Överste af Sandeberg utnämndes till chef för regementet den 14. maj 1920. Hans bakgrund: Han föddes 1871 i Ystad, fadern var major vid K 6, Skånska dragonerna. Unge Edward tog 1889 tjänst som officersvolontär vid K 6, underlöjtnant 1892, löjtnant och genomgick Krigshögskolan 1897 - 1898, lärare vid Ridskolan, återvände till sitt regemente som regementskvartermästare 1904. Blev ryttmästare vid 34 års ålder och var chef för 3. skvadronen, Christianstads skvadron, 1907 - 1916. Major 1915 och därefter tjänst vid uppsvenska kavalleriregementen under tre år. Åter till K 6 som överstelöjtnant 1918.

Den nye regementschefen konstaterade efter sitt tillträde, att officerskårens förmåga i terrängritt lämnade en hel del i övrigt att önska. Därför tog han själv initiativ till och ledde övningar i detta ridsätt två pass per vecka med sin officerskår. Övningarna bedrevs i Malmös närhet och den 19 november höll man till mellan Lomma och Arlöv, som vanligt med chefen främst. Kommen till ett dubbelt koppelräck av ansenlig höjd störtade hästen vid det första hindret och chefen körde huvudet i marken. Döden följde inom några minuter.

Begravningen genomfördes under högtidliga former i S:t Petri kyrka i Malmö, regementets församlingskyrka sedan ankomsten till staden 1772. Gravsättningen skedde på Gamla kyrkogården i Ystad, hans födelsestad.

Minnesstenen avtäcktes på Bornhöftdagen, den 7 december, 1926, således ett år efter försvarsbeslutet 1925, enligt vilket fastslogs att bl a K 7 skulle läggas ner den siste december 1927. Vid denna avtäckning var både K 6 och K 7 officerskårer med damer närvarande. Ceremonin inleddes med att de båda officerskårerna red en jaktritt, som gick i en stor båge öster om vägen mellan Arlöv och Lomma. På återvägen red man väster om vägen och fram till minnesstenen. Efter utdelning av de traditionella grankvistarna begav sig ryttarna fram till stenen för dess avtäckning.

Stenen avtäcktes och chefen för K 7, överste Axel von Braunerhjelm, talade: ”Kronprinsens husarregementes officerskår har låtit resa denna sten till minne av sin chef, överste Edward af Sandeberg, som stupade den 19 november 1920 i spetsen för sina officerare under jaktritt. Som översten under många år tillhörde Skånska dragonregementet ha vi samtidigt inbjudit dess officerskår att närvara vid avtäckningen av denna minnesvård och vi gläder oss åt att så många kamrater kommit tillstädes. Som en gärd av tacksamhet mot en trofast vän och en god kamrat nedlägger jag denna krans från Kronprinsens husarregemente.

Därefter talade chefen för K 6, överste Adlercreutz, och nedlade en blomstergärd från Skånska dragonregementets officerskår. Anhöriga till överste af Sandeberg tackade de båda officerskårerna, varefter ceremonin var till ända. Den hade, förutom av de inbjudna, bevittnats av en talrik skara. På kvällen gav K 7 officerskår middag för ystadkamraterna med damer på Husarkasernen, nuvarande Kronprinsen.

Kamratföreningen har självklart påtagit sig uppgiften att hålla denna minnessten i gott skick sedan 1928, trots att jordbruket har ändrat markutnyttjandet, till förfång för minnesstenen. I dag ligger den inklämd mellan kreatursstaket. Stenen har renoverats ett antal gånger, såsom 1982, på 1990-talet och nu senast den 19. juni 2008. Då samlades huvuddelen av Kamratföreningens styrelse, arbetade raskt några timmar och tillsammans med personal ur Lantbruksuniversitetet återgavs minnesstenen sitt ursprungliga utseende. Den största fienden mot minnesvården är traktens stora kaninbestånd, som försöker underminera stenen.

Läsaren av detta uppmanas att besöka minnesstenen, liksom de övriga från K 7. Ett besök skulle hedra en oförvägen ryttare, en omtyckt husarchef och en föregångsman för sina husarer!

Bengt Ekström
© Kronprinsens Husarregementes Kamratförening